Predstavitev

Predstavitev društva

Tekaško smučarsko društvo Olimpija je med največjimi in najuspešnejšimi klubi v državi, ki je že praznovalo 50-letnico svojega delovanja. V svojih vrstah ima številne državne prvake v vseh kategorijah. V zadnjih dvajsetih letih je bilo društvo v skupni razvrstitvi v državi od 1.do 7. mesta. Naši tekmovalci so sodelovali na olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih, alpskem pokalu ter na mladinskih svetovnih prvenstvih. Na vseh teh prvenstvih so zavzemali vidnejša mesta in sicer med 16. in 30.. Zato nam vsi ti uspehi bivših tekmovalcev dajejo upanje na še boljše rezultate v prihodnosti. TSD Novolit Olimpija deluje v okviru Smučarske zveze Slovenije, in sicer v odboru za teke in odboru za biatlon. Hkrati pa je tudi član Akademsko športne zveze Olimpija in Športne zveze Ljubljana. Dejstvo pa je, da smo delo v društvu pred leti temeljito reorganizirali, saj je zaradi spremenjenih razmer prišlo do ukinitve sekcije v Medvodah. V Ljubljani pa trenutno tudi nimamo tekmovalcev, saj zanimanje za smučarski tek med mladimi v urbanih naseljih močno upada.


Prav zaradi tega smo se odločili za obsežen projekt širitve in popularizacije smučarskega teka na območju, kjer se je v Sloveniji smučanje pričelo - to je na Blokah. Projekt smo začeli uspešno izvajati že v sezoni 2004/2005 ob sodelovanju občine Bloke in osnovne šole Tone Šraj - Aljoša Nova vas. V sezoni 2005/2006 smo oblikovali štiri skupine od mlajših dečkov in deklic do starejših dečkov in deklic, ki smo jih že takoj vključili v tekmovalni sistem SZS. In naše skupno geslo je »Bloke - bloški smučar - udeležba na enih prihodnjih OI«

 

Menimo, da bomo to geslo lahko tudi realizirali, saj so rezultati po prvih letih delovanja zelo spodbudni. V končni razvrstitvi v Slovenskem pokalu 2005 in tudi 2006 smo v kategorijah mlajših dečkov in deklic zasedli drugo (2.) mesto v državi. Sezona 2007 pa je bila za mesto slabša in smo v otroških kategorijah dosegli skupno tretje ( 3.) mesto. V letošnji sezoni pa je naš najboljši tekmovalec postal zmagovalec Pokala COCKTA in tudi državni prvak v kategoriji mlajših dečkov. Sicer pa imamo oblikovane štiri skupine tekmovalcev ločene po starosti in lokaciji. Tekmovanj se je v pretekli sezoni udeleževalo 34 tekmovalcev, na treningih pa jih je sodelovalo preko 50. Manjša skupina tekmovalcev pa poleg teka trenira in tekmuje tudi v biatlonu, kjer je naša tekmovalka dosegla v skupni uvrstitvi 2. mesto pri starejših deklicah, naš tekmovalec, lanski zmagovalec pa 3. mesto pri starejših dečkih. Seveda pa je potrebno poudariti, da so poleg tekmovalcev tako dobremu rezultatu prispevali svoj delež tudi Občina Bloke, podjetje Novolit d.o.o. iz Nove vasi, starši, vodstvo osnovne šole in trenerji. Veliko napora vlagamo v pridobivanje finančnih sredstev za delovanje. (prevozi tekmovalcev, skupne priprave, stroški trenerjev, nakup maž, dresi, stroški udeležbe na tekmovanjih ....)

 

Nadaljujemo proces širitve svoje dejavnosti na področje občin Loški Potok in Sodražica, saj imamo na vsaki izmed tamkajšnjih osnovnih šol organizirane treninge, ker želimo ta šport približati vsem, ki ji zanima. Na ta način bo naša tekmovalna skupina mladih tekmovalcev dovolj velika, da bo dodobra popestrila tekmovalni prostor otroških kategorij vključenih v Pokal Cockta, kot se po novem imenuje slovenski pokal .S programom, ki smo ga zastavili, želimo v nekaj letih zgradili močno jedro smučarjev tekačev. Za uspešno delovanje smo homologirali tudi že drugo tekaško progo dolgo 2,5 km, ki jo bomo še izpopolnili tako, da bo primerna tudi za najzahtevnejša tekmovanja, hkrati pa jo bodo lahko uporabljali tudi rekreativci od blizu in daleč, saj bo predstavljala dodaten segment športno turistične ponudbe. Vsako leto pa prevzamemo od SZS organizacijo vsaj enega tekmovanja v smučarskih tekih za vse kategorije na državnem nivoju, ki ga najraje izpeljemo na domačem terenu, sicer pa gremo tja, kjer je sneg. Za to imamo tudi primerno opremo, predvsem pa ljudi, ki so pripravljeni sodelovati pri tem. Veseli pa smo vsakega novega člana ali sodelavca, saj bomo skupaj lažje peljali zastavljeni projekt naprej.